by itu

Oma kuva
Finland
Rakkaudesta tehdä käsillä kaunista on - by itu - Avainlippu käsitöiden ajatuksen sydän ♥ tarkemmin kotisivuilla byitu.fi -Tervetuloa ♥ by itu -blogi on ikään kuin tuotteen päälipuoli ja itu itte-blogi samaisen tuotteen nurjapuoli, eli itun nurinat. Molemmissa yhteneväisiä julkaisuja mm. koirat, vangituthetket, runoni. Mutta itu itte-blogissa ne ovat aikajärjestyksessä kun taas by itu-blogissa julkaisu järjestyksessä.

tiistai 24. tammikuuta 2017

Näin saan villasukkani kestämään

 

edit 24.6.2017 viime aikana pesu 40 on ollut joillekin langoille jo liikaa siis 30 astetta, vaikka lagan valmistaja antaakin 40 ... voihan harmi

1. ns. by itu-tuplakantapää


Tämä siis on omakohtainenkokemus omista by itu-villasukista, joissa kaikissa on jo -90 luvulta asti ollut ns. by itu-tuplakantapää, vaikka nimen saanutkin myöhemmin. Eli lankaa noin tuplasti enemmän kantapään kohdalla. Yleisesti puhuttu "vahvistettu kantapää" on sukkahistoriassani tuntematon käsite. Ja ihan uteliaisuutta tässä tovi sitten tutustuin tuohon menetelmään. Itse asiassa pariinkin kertaan, ei sen takia, että se olisi ollut hankala tai monimutkainen, vaan se ihmetytti, että vahvistetussa kantapäässä oli "vähemmän lankaa" kuin muussa sukan neuleessa. Ilmeisesti kantapäänteho perustuu siihen, että vahvistetun kantapään neulontatyylillä kantalapusta tulee tiukempi? No tälläisiä vertailusukkia ei nyt oo ollut.


2. ensimmäinen pesu 60 asteessa

Kaikki sukkani ovat Novitan 7-veljestälangoista neulottuja, ja ajoituu vuodesta 2008 ja sen jälkeen valmisettuihin lankoihin. Lankojen laatu ja huopuvuus vaihtelee sen mukaan miltä vuodelta langat ovat, sen näinä vuosina olen huomannut. Itseasiassa pesen joka kerta 60 asteiseessa (linkous 1400 krs), jotkut sukat sen kestää, jotkut sitten ei, toiset taasen huopuu ja huopuu. Mutta siis tuo ekakerta yleensä jo auttaa. Huopuessaan sukasta tulee hivenen kestävämpi. Tämän vinkin kokeilu on täysin pyykkärin vastuulla. 3. villasukkia tulee olla riittävästi

Ensimmäiset pitkävartiset villasukkani (valmistuivat 2008) jotka myöhemmin saivat nimekseen Kati-sukat. Ovat edellenkin käytössä. Ne tosin on kerra paikattu kantapään vierestä ja edustavat lankaa "ei sit huovu millään". Oliskohan noita Kati-sukkia mulla ollut näiden vuosian aikana (valmistuneet siis 2008-2011) noin seitsemästä yhdksään pariin, josita tänä päivänäkin ehjiä, paikkaamattomina kolme paria on matkassa mukana. Ja ne jotka matkassa kuluneet ovat ihan viimeisen puolenvuoden aikana päässeet Alban lelukoppaan. Mut kantapää niis on ollut ehjä mutta sitten päkiät ja kantapään vierus sitten olisi pienellä paikkuulla jatkanut sukkien ikää josta tovin päästä.


4. pese riittävän usein ohjeita noudattaen

Hupsis juuri olin todennut että pesen 60 asteessa, mut oikeesti siis varman päälle mennään niin 40 astetta konepesu on langoissa psuohjeena. Pese sukat myös riittävän usein ettei "varvaskyynel" pääse pesimään ja sukkaan. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sinulla on oikeesti useampi pari villasukkia, ettet kuluta vain paria tai kahta. Sukat kuivumassa kuva on vuodelta 2011. 

5. paikkaaminen

Kuvan sukkapari on valmistunut maaliskuussa 2010. Siinähän on reikä juuri tuon "tuplakantapään" loputtua. Nukkavierutkin ovat mutta mennäänpä siihen paikkaamiseen jota itse tosin vähemmän tullut tehytä, mut alla kuvasarja tavastani. Toki voit parsia, muttä tässä "paikkotilkku" mallia tammkuu 2017.

 

 
  

1. Poimi sukkapuikolle ehdjältä osalta rikkoutuneen kohdan silmämäärä
ja +2 molemmilta reunoilta.
2. Neulo sileetä neuletta +2 kierrosta enemän mitä reikä on korkea

3. Ompele aloitus ja tai loppulangalla paikkotilkku reijä päälle kolmelta sivulta,

 

5. Voit myös viimeistellä nurjalta ompelemalla reunan paikkotikkuun
6. Päättele langat, ja avot taas mennään että hippuluta vinkuu 


Eihän se nyt uutta vastaaja paikkotilkku saattaa tuntua möykkynä, mutta tasottuu ajankanssa. Näin taasen parivuotta tuli sukkaparille käyttöikää lisää... siis n. 2010-2019 ei paha. 9 vuotta. Käsin neulotut Itu-sukat (2017) kun maksaa 39 e/pari (teollisesti koneella tehdyt villasukat n. 20 e/pari ja pienimuotoisemmin koneella neulotut n. 30 e/pari) niin vuosihinnaksi jää alle 4,5 e/parilta. Noiden koneella neulottujen villasukkien kestosta ei ole tietoa eikä kokemusta kuinka niitä sitten parsisi, ja onhan aito villasukka tietenkin aina käsinneulottu ♥Tältä nuo sukat näyttivät silloin uutena maaliskuussa 2010