by itu

Oma kuva
Finland
Rakkaudesta tehdä käsillä kaunista on - by itu - Avainlippu käsitöiden ajatuksen sydän ♥ tarkemmin kotisivuilla byitu.fi -Tervetuloa ♥ by itu -blogi on ikään kuin tuotteen päälipuoli ja itu itte-blogi samaisen tuotteen nurjapuoli, eli itun nurinat. Molemmissa yhteneväisiä julkaisuja mm. koirat, vangituthetket, runoni. Mutta itu itte-blogissa ne ovat aikajärjestyksessä kun taas by itu-blogissa julkaisu järjestyksessä.

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Jämälangat - "roskalangasta" uniikkia - Poncho ja joogasukat - design by itu -solmujaneuleet


Näin heti alkuun todettakoon että jämälangoiksi kutsun neuleistani jääviä päättelylankoja, en siis yleisesti ajateltua langanloppua joka jää jostain neuleen valmistettua ylitse. Sellaiset eivät mulle vielä ole "jämälankoja".Tämähän ei ole itselleni mikään uusi juttu. Ensimmäinen oli villatakki itselleni ,jonka tein noin vuonna 1995, saattoi olla vuosi 1994, mutta ainaskin syksyllä 1995 se oli käytössä.. Se on valitettavasti muuttojen myötä muuttanut toisaalle ja kuvaa siitä ei luultavastikaan ole. Mutta pitkä siis tällaselle hukkapätkälle, lähes polviin ulottuva kahdella etutaskulla varustettu reilu villatakki. Kahdesta kerästä kaksisilmä ja langan vaihdolla toteutettu kuten muutkin "jämälanka"-työni. Tämän toki mahdollistaa sen että käytän periaatteessa vain kahta lankavahvuutta 4 ja 7 mm puikoille sopivaa.


Sukurasitteena "mitään ei voi heittää pois", kait sai keräämään päättelylangat, ja sitten josain kohti solmiman en yhteen. Ainoa sääntö on, että kahta samanväristä lankaa ei peräkkäin. Näitä pikkupalleroita sitten työstämään, ja siis ei sitä todellakaan muista että mitä kyseiset lankakerät sisälleen väreinä tai materiaaleina kätkevät, eli ei mitenkään suunnitelmallisia väri- tai kuvio juttuja puhtaasti randomii.


 

Lähes parikyt vuotta vierähti seuraavaan projektiin. Ensin aattelin, että teen sellaisen viittatyylisen lähes maahan asti ylttävän ponchon, mutta kun toinen puoli alkoi olla valmis siis reilua kolmattametriä tuota (n. 40-50 cm leveää) neuletta totesin että eipä nää jämät riitä ja  et ennenku oon neulonu niin paljon jotain mutta saadakseni tähän vol 2. projektiin lisää lankaa niin.. kyllä purin tuon... tai oikeastaan en purkanut vaan aloin siirtämään neulomalla Marko-poncho Uusio-fuusio ponchoon (kuva alla).  

 

 

Aloitusreuna, kaulus, hapsut ja tupsut ovat "oho-ostos langoista"... eli langoista joita en muuhun neulomiseen sit syystä tai toisesta voinut/halunut käyttää, toki olisihan nuo voinut tehdä niistä yleisesti puhutuista "jämälangoista". Helmaa on tuossa noin 3 metriä ja painoa siinä 1700 g eli jos ihan pelkät jämät niin varmaan puolitoistakiloa sitä mitä aika monet heittää roskiin.

 


Koska langat ovat solmittu yhteen jää "nurjallepuolelle" hurja määrä solmuja - ne luovat "ilmataskun" ja tekevät ponchosta vieläkin lämpimämmän, lämpimännän mitä suoraan erästä neulottuna. Näyttävä ja persoonallinen myös ns. nurjapuoli päälipuolena. Tupsut on laitettu siten että kääntö on mahdollinen, eli ei tarvi leikata tupsupallukoita irti.No tuon ponchon jälkeen jäi vielä "jämälankoja" sen verran että tein tosisenkin Marko-ponchon "Jäätelö kaikilla strösseleillä" (Kuva aivan jutun alussa). Tässä luonnon valkea kirpparilta löytämäni villalanka osottautuikin saksilla silputuksi, joten siitä ei sitten enemäpää mihinkään muuhun ku "solmujaneuleeseen"... tuo muuten taitaa olla osuvampi nimi näille tuoteilleni. Siihen tein hieman erilaisen kavennuksen, mutta muutoin periaate sama, tupalsti lankaa kaksin silmukoiden eteenpäin. Helma, kaulus, hupsu ja tupsut taasen ovat lankahnakinnasta erääseen asiakkaan toivomaan liiviin josta jäi sitten nuo muutoin omiin tarpeisiini "sopimottamat" langat.

 

Ennen kuitenkin toisen poncon tekoa tein ensimmäiseen ponchoon säärystimet/joogasukat, myös jälkimmäinen poncho sai oman tyylisensä säärystimet/joogasukat (kuva artikkelin alussa).

 

Kun Mari-ponchot valtasivat paikkaansa tuotevalikoimissa niin niistäkin jäi päättelylankoja etenkin näistä Orvokki-kuvioisista... talteen vaan ja niistä syntyi oivallinen alusta saapuvalle koiran pennulleni. Alba käytti tota pikkupikkupentuna "sisävessanaan" ainoa "matto"... osottautui hyväksi "kestovaipaksi".. tuo kun on 100 % villaa ja solmut piti ilmavana lattiaa vasten. ja sit konepesuun... no kutistu ja tiivisty, mutta on edelleen boxissa makuualusena.Tuotevalikoimaan saapui myös Bertil-pesukintaat 100 % pellavaa. ja aivan niistäkin päättelylankoja jäi. Ja kun oman pesukintaan "uhrasin" auton pesuun - muuten lähtee ne pikku pikitahrat helpommin ku kynsillä... siis tähän väliin - ni Bertil hän on oiva pesuapuri sopivan karhee jasen voi sit komentaa keittiöön juuresten pesuun ku ei enää pesuhuoneessa haluu käyttää. Ja ku Bertil kyllästyy keittiöhonniin niin vieköön tosiaan autotalliin ja auton pesuun - toimii.Tuossa Satu-saunahatun kanssa ihan uusia ja "syyllisiä" jämä-Bertiliin joihin löytyy peräti 15 eri väriä. Mutta eipä poiketa enempää aiheesta sillä. Kun omani josta etenkin kasvojen pesussa tykkäsin "menetin" auton pesussa tein sitten itselleni uuden.. no valmiista en raaskinut itselleni ottaa vaan... aivan juurikin päättelylangoista sen sitten itselleni tein.


Nyt on puikoilla sitten kolmannet Solmujaneuleen säärystimet, jossain nimesin vol 6, mutta onhan ne oikesataan jo järjestykseltään kahdeksas rupeama.


Mutta otetaampa hieman takapakkia, eli ekaan ponchoon. Jonka paino siin kokonaisuudessa 1700 g eli jos olis Novitan 7 veljeatä 150 g kerä maksaa n. 4,30 e niin pelkästään materiaalia on tuossa lähes 50 e arvosta. Noin viidenneksen tarvittaviin lankakerien solmimiseen meni ainakin kaksi ns. normityöpäivää, puhumattakaan ajasta joka itse tekemiseen meni.

Kyseiset ponchot ovat edelleen Luovimon nettipuodissa myynnissä, valmiit Ritva-säärystimet tuli myytyä, ja harmitti ettei ollut silloin enempää. Bertil-pesukintaita ja Satu-saunahattuja löytyy niin ikään luovimon netipuodista ja tuo kuva jossa Satu ja Berttilit niin sen tuotteet vielä "Helmikuun helmi" hintaan

Sitten vielä kerraten:
1. päättelylangat (noin samalla puikkokoola neulottavat) talteen
2. Solitaan yhteen - ei samanvärisiä peräkkäin
3. Neulotaan kahdesta kerästä 2 s ja 2 s niin saadaan kiva ja paksumpi neule.


Huovutuksessa jää kans vähän myös tuota kierrätettävää, mut siitä sitten joskus myöhemmin.

Kromfohrlander pipo - design by itu

Länderi Alba - Älä häiritse nukun nyt